Nekoč so ljudje vedeli, da prehladna obolenja prečistijo telo in da jih je treba podpreti, danes pa je v veljavi naivno premagovanje simptomov s škodljivimi zdravili

Mnogi ljudje menijo, da je treba sezonska prehladna obolenja ustavljati z zdravili. K temu jih napeljuje industrija zdravil. Tako ukrepanje je tudi družbeno nadvse zaželeno, zato da bi ljudje kljub bolezni nemoteno opravljali vsakdanje obveznosti. Po svetu naj pač hodimo malo bolni in tvegamo dolgoročne težave z zdravjem, pomembno je le, da smo brez simptomov in opravilno sposobni.

Eliksir za pordelo in vneto grlo ter odstranjevanje odpadnih snovi je domač jabolčni kis. (Foto: osebni arhiv)
Eliksir za pordelo in vneto grlo ter odstranjevanje odpadnih snovi je domač jabolčni kis. (Foto: osebni arhiv)

Poskušajte prehlad ali gripo razumeti kot to, kar sta – intenziven proces čiščenja organizma. Ta proces ni prijeten in večinoma nastane, ko nam zaradi pomanjkanja sončnih žarkov primanjkuje protivnetnega vitamina D ali ko je imunski sistem zaradi povečanega stresa preobremenjen. Lahko se vleče nekaj dni, nekaj tednov ali pa nas položi v posteljo. Ob sodobnem načinu življenja (ko dihamo umazan zrak, ne pijemo najbolj čiste vode in jemo tudi slabo hrano) morda ni slabo, da se naše telo vsaj enkrat na leto nekoliko prečisti, zato premislimo, kako bomo ravnali. V telesu nenehno nastajajo skladišča odpadkov in strupenih snovi (nekatera kopičimo že od otroštva). Kakovostna prehrana nas vedno ne obvaruje pred boleznimi, včasih jih lahko celo sproži, saj ima ob takšni hrani telo na voljo dovolj hranilnih snovi, ki mu omogočajo, da se varneje regenerira. Običajno ne moremo vplivati na to, kdaj bo do procesa prišlo, lahko pa vplivamo na razplet. Prehlad poteka laže in se praviloma hitreje konča, če znamo s pravo hrano in počitkom proces podpreti.

Kako podpreti prehlad

Pogosto se omenjajo pripravki iz medu, cimeta, ingverja in limon. Gre za kombinacijo vitamina C in drugih močnih naravnih zdravilnih snovi, ki vsekakor delujejo kot dobra podpora. Ingver in cimet denimo sodita med močne naravne »antibiotike«, saj vzpostavljata ravnovesje pri razraščanju mikroorganizmov, ki čistilni proces izvajajo. Podobno vlogo ima med, ki nima zgolj »antibiotičnega« delovanja, pač pa telo založi z obiljem prebavnih encimov, vitaminov in mineralov. To pa ne velja za vsak med, pač pa le za nesegreti med. Naravni med, ki ni bil nikoli segret prek 35 stopinj C, je odlično zdravilo, ki hkrati čisti in regenerira telo. Privoščite si ga več kot nekaj žličk.

Čutite bolečine? Preizkusite svež cvetni prah, ki deluje protibolečinsko. Nekaj žlic naenkrat zamešamo v vitaminske napitke, v surovo mleko ali v kombinacijo medu, cimeta in surove smetane (če imate suh cvetni prah, ga morate prej dobro namočiti oz. raztopiti).Pri nekaterih ljudeh bodo te sestavine delovale še bolje, če jih zaužijejo z nekaj surovimi naravnimi maščobami (npr. z nekaj surove sladke ali kisle smetane, ribjega, kokosovega, konopljinega, olivnega, lanenega ali kakšnega drugega hladno stisnjenega olja). Takšne maščobe vežejo strupene snovi, ki se pretakajo po telesnih tekočinah (krvi in limfi) bolnika, in jih odnašajo iz telesa.

Tudi glina odstranjuje strupene snovi, posebej nevarne kovine, in dovaja minerale. Nekaj žličk čim bolj kakovostne gline namočimo v čisto vodo za vsaj 12 ur, še bolje za nekaj dni. V naslednjih dneh jo redno pijemo, najbolje zjutraj (odmerek za odrasle je 1 mala žlička na deciliter vode).

Eliksir za pordelo in vneto grlo je domač jabolčni kis. Je naravni antiseptik; eno veliko žlico ga dodamo v tri decilitre vitaminskega napitka. Pripravite ga tako, da stisnete sok limone ali limete, dodate čisto vodo in vanj raztopite še veliko žlico medu, na koncu pa dodate še žlico jabolčnega kisa. Napitek pijte počasi, po požirkih. Koncentracija kisa naj ne bo ne premočna ne preblaga. Če je kis blag, ga lahko dodate več. Ob ravno pravšnji koncentraciji bo pekoč občutek v grlu popustil. Grlo lahko umirjate tudi z mešanico surovega masla in nesegretega medu; uživajte jo po žličkah prek celega dne. Vnete sluznice, ki izločajo toksične snovi, nujno potrebujejo vitamine, minerale in surove maščobe. Večina nasvetov o zdravljenju prehlada in gripe pomen surovih maščob povsem spregleda, toda prav te so ključne.

Kolikor je le mogoče, omejite škrobnate in močnate jedi (iz krompirja, testenin, kruha), posebej koristno za zdravljenje vnetih sluznic pa bo, če se boste povsem izognili vsakršne hrane iz sladkorja in bele moke. Ta hrana prizadene imunski sistem, povzroča in poslabšuje vnetja. Nasprotno velja za surovo hrano;  predvsem surovi rdeči in oranžni sadeži in gomolji vsebujejo številne protivnetne snovi.

 Pomoč črevesju

sirotka
Sirotka, ki jo dobimo s precejanjem kislega mleka, vsebuje obilo podpornih probiotikov. Dodajajte jo medeni limonadi. (Foto: osebni arhiv)

Črevesje je središče imunskega sistema, podprite ga s probiotično hrano, kakršno so v zimskem času redno uživala tako rekoč vsa pred-industrijska ljudstva. V keramični posodi ali steklenici skisajte surovo mleko (s kmetije ali mlekomata).  Za mleko in mlečne izdelke večkrat slišimo, da zasluzijo telo. To še kako drži, kadar je mleko toplotno obdelano (pasterizirano ali sterilizirano). Surovo kislo mleko in izdelki iz njega pa imunski sistem podpirajo. Sirotka vsebuje veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in koristnih mikroorganizmov, a ker je močna (posebej če je niste vajeni), ne pretiravajte z njo. Po malem jo dodajate napitkom. V medeno limonado ali v kozarec vode jo dodajte sprva le nekaj žlic.

Naravni probiotiki so še številni drugi, najbolj znana sta kislo zelje in kisla repa. Mikrobi v njunem procesu fermentacije tvorijo veliko dodatnega vitamina C, zato kislo repo ali zelje pojejte surovo ali ju le na hitro pogrejte, da ne uničite odličnih vitaminskih zalog. Nekateri ljudje pijejo zelnico, ki nastane pri kisanju zelja, vendar je ta zaradi večje količine soli (posebej, če sol ni bila morska) manj priporočljiv probiotični napitek od naravne surove sirotke.

Kaj pa gripa?

 Kar smo navedli za prehlad, velja tudi za gripo. Za varno prebolevanje gripe bi morali strogo počivati in piti kakovostne vitaminske napitke, posebej, če imate vročino in slab apetit. Dobrodejne so lahko tudi kopeli (s sodo bikarbono, morsko ali magnezijevo soljo). Preden greste v toplo kad, si privoščite velik kozarec limonade z medom in žlico jabolčnega kisa ali skodelico kislega mleka z žlico medu in ščepom cimeta. Toplota bo zaužite hranilne snovi hitro pognala tja, kjer so najbolj potrebne za zdravljenje.

Otroci obolenja dihal običajno laže prenašajo kot odrasli, toda ne pošljite jih v šolo, če so šibki. Tudi odrasli tvegamo zaplete, če bi morali počivati, pa neovirano nadaljujemo z vsakdanjo rutino. Dojenčki in malčki bodo potrebovali veliko topline in telesnega stika, mnogi se bodo bistveno pogosteje dojili kot prej. Materino mleko vsebuje idealno razmerje hranilnih in imunskih snovi, ki podpira čim hitrejše vzpostavljanje ravnovesja v imunskem sistemu, zato ni nič narobe, če se prehlajen dojenček ali malček želi pogosto ali celo izključno dojiti, drugo hrano pa za nekaj dni opusti.

Kako pa je mogoče ravnati preventivno? Zdravniki, ki se ukvarjajo z naravnimi metodami zdravljenja, vedo, da je ena najučinkovitejših snovi za preprečevanje gripe vitamin D. Dobimo ga s soncem in hrano. Te bolezni preprečujemo (in zdravimo) tudi tako, da dovolj spimo. Na to nas jeseni opozori že krajši dan, a sodobni človek naravnih ciklov večinoma ne upošteva. Jejte tudi dovolj surove hrane. Namesto sladkorja se založite z nesegretim medom. Uporabljajte ga vse leto, kot hrano, ne le, kadar začutite, da prihaja bolezen.

 

Mojca Vozel

Objavljeno v časopisu Domovina, november 2014