Prihodnja predavanja – vabljeni!

Skrbite za vitalnost in kakovost življenja? Ste zagrizen športnik ali športnica, rekreativec ali rekreativka? Vam veliko pomenita vzdržljivost telesa in notranji mir? Bi radi spremenili življenje, a ne veste, katera hrana dviguje energijo, krepi moč, izboljšuje počutje?

V torek, 8. maja 2018, ob 18.00 uri, se dobimo v restavraciji Galeb v Brestrnici pri Mariboru.

VSTOPNICE po 6 EUR so na voljo do odprodaje prostih mest.
PRIJAVE naš info@pajsbrezobresti.si. Več informacij prek Facebook strani.

O načinih prehrane z veliko maščobami in malo sladkorja bodo predavali:

Zdravnica Ivica Flis Smaka, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine, anti-ageing medicine, regeneracije in akupunkture

Ultratrail tekač Robert Kereži, ki bo predstavil praktične prehranske izkušnje na svoji poti do športnih dosežkov, regeneracije in zdravja

Raziskovalka mag. Mojca Vozel, poznavalka antropoloških spoznanj o vplivu prehrane na zdravje, moč in dolgoživost preteklih in sodobnih kultur

 

SPLETNO PREDAVANJE

mag. Mojca Vozel, raziskovalka prehranskih praks
Diete po porodu:
(ne)učinkovite, (ne)zdrave, (ne)varne?

Maternica – Online šola za starše
Prijave na www.podsrcem.si/sola

V sredo, 16. maja 2018, ob 21.00
Cena: 21€
Dogodek spremljate prek telefona ali računalnika v živo, posnetek je na voljo še 9 dni.

 

Dosedanja predavanja

Nekatere reference: Vrtec Montessori Maribor; Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje; Podporna skupina Domačice, Ljubljana Ježica; Prehranski večeri v Šubičevi hiši, Poljane nad Škofjo Loko; Klub Orfej, Sinja Gorica; Društvo za trajnostni razvoj Kostanjevica na Krki; Vrtec Trbovlje; Dom Sv. Jožef Celje; Osnovna šola Trbovlje, Festival družin Otočec; Vrtec Idrija; Klub študentov Občine Trebnje; Vrtec Montessori Ljubljana; Grad Polzela, Ciklus Odstiranja znanj prednikov; Ljudska univerza Krško; Maternica Online šola pod srcem

 

Predavateljica

Mag. Mojca Vozel, raziskovalka multikulturnih vzorcev prehranjevanja in zdravja, svetovalka za dojenje in prehrano otrok, doktorska študentka na področju antropologije (O meni).

TEME PREDAVANJ

Kako so pretekle družbe hranile otroke

  • Terenske študije iz klasičnega obdobja raziskovanja prehrane
  • Kdaj in kako so se pojavljale množične prehranske bolezni
  • Nam je sodoben način prehrane prinesel večjo prehransko varnost?
  • »Sveta« hrana starih ljudstev: kako vpliva na razvoj, zdravje in odpornost

Najpogostejše napake sodobnega prehranjevanja

  • Je holesterol nevaren? Je maslo nevarno?
  • Rakotvornost mesa in eksperimenti o vplivu mesa na zdravje
  • Kako so žita gradila civilizacije in razdirala zdravje posameznika
  • Napake pri pripravi žit in uporabi sladkorjev
  • Prehranske piramide: Katera je prava? Zakaj se smernice spreminjajo?

O varni in varovalni hrani

  • Vzroki nevidne podhranjenosti v sodobni družbi izobilja
  • Zakaj »varna« hrana danes ni enaka kot nekoč
  • Je nemastna hrana varovalna? O holesterolu, maščobah, mesu
  • Je bakterijsko bogata hrana nevarna? O jajcih, mleku, medu
  • Surova hrana: Nas kuhanje, pasterizacija, sterilizacija varujejo?

Maščobe, holesterol in sodobne bolezni

  • Kako razumeti “zdrave” in “nezdrave” maščobe in zakaj
  • Kaj v telesu počne holesterol in ali se z umikanjem maščob rešimo težav
  • Je maslo problem? So nasičene maščobe najslabša izbira?
  • Pogledi nutricionistike, medicine, antropologije: kje so temeljna spoznanja

Mleko med kulturo in zdravjem

  • Kdaj je hrana vir bolezni, kdaj bolezni preprečuje in podpira zdravje
  • Kako pasterizacija in sterilizacija vplivata na zdravje ljudi
  • Kaj je fermentacija, kaj gnije: o nevarnost bakterij v surovi hrani
  • Ljudstva, ki živijo do mleka in njihove prehranske bolezni
  • Vzroki za alergije, intolerance in težave z mlekom po dobi dojenja
  • Preseganje ideoloških stališč za in proti mleku

Hrana za zdravje in razvoj (in kako jo pripraviti)

  • Zakaj so maščobe enako pomembne kot voda?
  • Kako delujejo žita in ali jih znamo pravilno pripraviti?
  • Kako s hrano preprečujemo vnetne bolezni, deformacije kosti in zob?
  • Kateri sladkor prizadene imunski sistem? Je med zdrav in varen?
  • Zakaj je kravje mleko postalo alergen in ali ga družina potrebuje?

Dobre prehranske navade od rojstva do odraslosti

  • Kako se pod vplivom genov in okolja razvijejo naši okusi?
  • Zakaj imamo radi sladko, mastno in slano: Je to narobe?
  • Zakaj nekateri otroci in odrasli ne marajo zelenjave: Ni bi jo morali jesti?
  • Otrok bi jedel le bel kruh, testenine in sladko: So spremembe mogoče?
  • Kako komunicirati za družinsko mizo

Male skrivnosti v prehrani malčkov

  • Kako se pri malčku razvijejo okusi in preference?
  • Ali lahko otrok sam uravnava svoj apetit? Kako izbira hrano, ki mu je všeč?
  • Prehranske smernice in dileme glede spreminjanja smernic
  • Primernost maščob, mleka, jajc in mesa v prehrani malčkov
  • Zakaj majhni otroci nimajo radi zelenjave in kaj storiti?
  • Tipi vzgoje za prehrano: vzgajanje dobrih prehranskih navad

Prvi koraki: od mleka do trdne hrane

  • S čim začeti in zakaj so priporočila tako spremenljiva?
  • Uvajanje trdne hrane v ritmu narave in letnih časov
  • Žita in žitne kašice: Jih dojenček potrebuje? Kako jih pripraviti?
  • Kaj pa, če otrok noče nobene hrane razen mleka?
  • Od kod toliko črevesnih bolezni, alergij, občutljivosti na gluten?
  • Družinska prehrana: varujemo črevesje in podpiramo odpornost

Komu so predavanja namenjena:

Skupine staršev, vzgojitelji(ce), pedagogi(nje) in drugi strokovnjaki, povezani s spodbujanjem zdravja prek prehrane, podjetja, društva, lokalne in športne organizacije, odrasli in mladostniki, ki si želijo spremeniti prehranske navade in poznati temeljne vzroke ter povezave med prehrano in zdravjem. Vsebina se prilagodi ciljni skupini.

Trajanje:

Po dogovoru, praviloma 2 uri z vprašanji in razpravo.

Kontakt:

Za dogovor glede teme in cene pišite na: info@medinmleko.si

 


 

Vtisi udeležencev

Današnje predavanje me je bolj kot kdaj koli do zdaj izzvalo, da sem se vprašala, kaj sploh jem in kaj to pomeni za moje telo, posledično pa tudi za moje počutje. Z jasnim in živim nagovorom je Mojca Vozel pokazala, da se pogumno in občutljivo iskanje prehranskih navad obrestuje, tudi če nas rešitve privedejo do praks, ki jim industrijsko oblikovana družba in medicina ne podpirata. Presenečena sem, da zdrava prehrana ni nujno tudi draga prehrana. Predavateljica je lepo opredelila hrano, ki se jo je bolje izogibati, v izziv pa mi bo osebno raziskovanje. Hvala za zanimivo predstavitev in neutrudno razpoložljivost za vprašanja publike.
Jana

Nagovorilo me je sporočilo, da se sodobna znanost oz. stroka nista veliko naučili iz izkušenj naših prednikov. Predavateljica največje zmote današnjega prehranjevanja lepo ilustrira s primeri: da kožni rak ni kar posledica sonca, temveč kroničnega pomanjkanja zdrave podkožne maščobe; da pri mleku problem številka ena ni homogenizacija, temveč pasterizacija; da so žita kralj in poguba in da so v njih sporni zaviralci, torej ne gre za gluten; da ob prehrani izključno z mesom skorbut ni nujna posledica (kar že desetletja učijo v osnovnih šolah) … Koristni se mi zdijo nasveti, da se ključni vitamini nahajajo v določenih maščobah in da so industrijska olja škodljiva, saj ostanejo še dolga leta prilepljena na žile. Domov sem prišla navdušena in pripovedovala o vsem možu. Najbolj me je navdušila drža Mojce Vozel, ker ničesar ni predstavila kot absolutno resnico, njena pozicija, da vsak poišče svojo, pa je spodbudna in opogumljajoča, da se človek poda na tako pot. Upam, da jo bom še imela možnost poslušati.
Lucija

Nagovorilo me je predvsem to, kako smo si ljudje različni in kako se to odraža prek hrane … morda tudi nasprotno, kako smo si različni prav zaradi hrane. Nekomu ustreza eno, drugemu drugo. Nagovorila me je tudi študija, v kateri so otrokom, starim od šest do enajst mesecev ponujali različna živila, ki so jih nato izbirali sami, in kako človek včasih nagonsko ve, kaj potrebuje. Bilo je super!
Jerca

Najbolj zanimiva je bila zame informacija o pomembnosti surovih maščob, kjer dobimo vitamine za zobovje in možgane ter splošno zdravje otrok in odraslih. Maščobe so splošni problem tudi med presnojedci, kjer je trenutno popularna teorija 811, ki nikakor ne temelji na maščobah, niti surovih rastlinskih ne.
Monika

Menim, da tako predavanje potrebuje vsakdo, ki je odgovoren za prehrano v družini.
Mojca