CIKLUSI PREHRANSKIH DELAVNIC

Delavnice potekajo ob vnaprej določenih javno objavljenih terminih. Ne želite čakati na nove razpisane termine? Lahko se dogovorimo in delavnico ali ciklus delavnic po vaši izbiri pripravimo  za vašo zaključeno skupino (6-8 udeležencev; glej Svetovanje). Udeleženci prejmejo ključna in temeljna znanja o dobrih praksah prehranjevanja, uporabna v praksi. Spoznali boste, kaj pomeni podpirati razvoj z določeno hrano, kako načrtovati prehransko podporo ob boleznih, kako krepiti imunski sistem, zmanjševati tveganje alergij in kako komunicirati, da bi otroci ali odrasli v življenju vzpostavili dobre prehranske navade oz. izboljšali načine prehranjevanja. Delavnice potekajo v skupinah, ki omogočajo osredotočeno učenje in postavljanje vprašanj. Udeleženci prejmejo gradivo.

 

CIKLUS UVODNIH DELAVNIC

Kdaj: Termini trenutno niso določeni

RAZVOJNA HRANAotrok-stiska-maslo

  • Kako s hrano podpreti otrokovo rast in razvoj?
  • Kaj je najboljša hrana za razvoj možganov, skeleta, zobovja
  • Zakaj so stara ljudstva hranila otroke povsem drugače od sodobne družbe?
  • Miti o žitnih kašah in kosmičih, korenčku in vitaminu A, mleku in kalciju …

 

 PROTIVNETNA HRANApapajin puding4

  • Obudimo pozabljena prehranska znanja za samopomoč pri boleznih   
  • Katera hrana najbolj podpira in krepi imunski sistem?
  • Zakaj in kako s hrano povzročamo in poslabšujemo vnetne bolezni?
  • Kako z napitki in protivnetno hrano podpremo telo ob upadu odpornosti?

  

KAKO S HRANO DVIGNITI ODPORNOST DRUŽINEsladkor-kateri-je-pravi

  • Zakaj hrana včasih ruši in včasih pomembno dviga ter okrepi odpornost?
  • Katere maščobe uporabljati? Kateri sladkor je dobra in kateri slaba izbira?
  • Je mogoče dobiti dovolj vitamina D v jesensko-zimskem času, so dodatki nujni?
  • Kako v gori nasprotujočih si napotkov prepoznati koristne informacije in zmote?

 

KOMUNIKACIJA: ODKLANJANJE ZDRAVE HRANECute kid girl eating sweet donuts

  • Kdaj in kako starši najbolj vplivamo na prehranske navade svojih otrok?
  • Od kod velika želja po sladkem in ali jo je mogoče ukrotiti?
  • Zakaj mnogi otroci, pa tudi odrasli odklanjajo zelenjavo in drugo koristno hrano?
  • Kako taktično komunicirati v družini, da bi vzpostavili boljše prehranske navade?

 

ALERGIJE NA MLEKO IN MLEKO PO DOBI DOJENJAskuta1

  • Od kod alergije na mleko? Se da odpraviti preobčutljivosti in alergije?
  • Je živalsko mleko sploh zdrava hrana? Zakaj zasluzi telo? Je rakotvorno?
  • Je res, da nekaterim ljudem mleko zdravi črevesje, imunski in živčni sistem?
  • Kaj pa rastlinska mleka, so boljša izbira oz. v katerih primerih?

 

 CIKLUS NADALJEVALNIH DELAVNIC

Kdaj: Termini trenutno niso določeni

ZDRAVILNI IN TOKSIČNI UČINKI RASTLINSKE HRANEYellow, green and red fruit and vegetable juices in tumbler glas

  • Kako delujejo sveži sadno-zelenjavni sokovi in smutiji
  • Kako prečiščuje in zdravi presnojedstvo
  • O vegetarijanstvu in prehrani azijskih templjev
  • Soja v prehrani, priprava soje in vplivi na zdravje

 

ŽIVALSKA HRANA MED RAKOTVORNOSTJO IN OBNOVO TELESAprsut-domaci2

  • Mesojeda ljudstva – načini in posledice življenja brez rastlin
  • Antropološki eksperimenti z mesno hrano in rakotvornost mesa
  • Kako, zakaj in ali sploh lahko hrana živalskega izvora zdravi
  • Nevrološke motnje, možganski minerali in diete za regeneracijo

 

ŽITA, MINERALI IN PRAVILNE TEHNIKE PRIPRAVEmlin

  • Žita kot temelj človeške prehrane ter učinki na zdravje ljudi
  • Ali potrebujemo stare skoraj že pozabljene tehnike priprave žit?
  • Uživanje glutena in celiakija – kako obvarovati črevesje
  • Kisli kruh in načini priprave (brez)glutenskih žit v praksi

 

SANACIJA ČREVESJAsirotka-in-sir

  • Prepustno črevesje oz. zakaj imajo mnogi ljudje težave črevesno floro
  • Kako so kolike dojenčkov povezane s sodobno prehrano in drugimi vplivi
  • Ali zdravi oz. bolni ljudje potrebujejo prehranske dodatke?
  • Prehranski protokoli za sanacijo črevesja in imunskega sistema

 

KARIES, RAHITIS IN VITAMIN Dshutterstock_115649197

  • Od kod kronično pomanjkanje vitamina D v populaciji – dejavniki tveganja
  • Je s soncem ali s hrano mogoče dosegati dober status vitamina D?
  • Eksperimenti o rahitisu iz 20. in 30. let minulega stoletja – kaj nas učijo
  • Kaj nam karies sporoča o splošnem zdravju posameznika in zakaj nastane

 

HOLESTEROL V HRANI IN PREHRANSKE BOLEZNI

  • Vloga holesterola v celicah, organih in imunskem sistemu
  • Kako vemo, katera maščoba je “zdrava”, katera “nevarna”?
  • Vpliv hrane, bogate s holesterolom, na populacije po svetu
  • Od kod razhajanja: vezi med nutricionistiko, medicino in antropologijo

 

Ob razpisanem terminu potekajo prijave po e-pošti: info@medinmleko.si

Plačilo se poravna pred izvedbo. Ob rezervaciji mesta in plačilu prejmete potrditev prijave in več informacij.

Podatki za nakazilo: Zavod Hrast, Vreskovo 25A, 1420 Trbovlje

IBAN: SI56 6100 0001 3029 969, odprt pri Delavski hranilnici, d. d., Ljubljana