poljanePrihodnja predavanja – vabljeni!

PREHRANSKI VEČERI v Poljanah nad Škofjo Loko

Ciklus štirih predavanj

Šubičeva hiša, Poljane nad Škofjo Loko 70

Petki od 18. do 21. ure

Prijave na info@subicevahisa.si!

Vstopnina za eno predavanje: 12€

Znižana cena ob predplačilu celotnega ciklusa: 40€

PROTIVNETNA HRANA: Kako s hrano in napitki podpiramo bolnega otroka ali odraslega                                         petek, 2. decembra 2016

DVIGNIMO ODPORNOST DRUŽINE: Hrana, ki gradi in ruši imunski sistem                                                                                   petek, 6. januar 2017

OTROK ODKLANJA ZDRAVO HRANO? Taktična komunikacija pri privzgajanju prehranskih navad                        petek, 3. februar 2017

POST IN URAVNAVANJE TELESNE TEŽE ZA MATERE: Vstop samo za ženske!                                                                    petek, 10. marec 2017

Dosedanja predavanja

predavanjeNekatere reference: Vrtec Montessori Maribor; Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje; Podporna materinska skupina Domačice, Ljubljana Ježica; Kulturni center slikarjev Šubic, Poljane nad Škofjo Loko; Klub Orfej, Sinja Gorica; Društvo za trajnostni razvoj Kostanjevica na Krki; Vrtec Trbovlje; Dom Sv. Jožef Celje; Osnovna šola Trbovlje, Festival družin Otočec; Vrtec Idrija; Klub študentov Občine Trebnje

 

TEME PREDAVANJ

Prehrana otrok od pred-modernih družb do potrošniškega kapitalizma

Vsebina:

  • Kaj so jedle pred-industrijske kulture in kako je hrana vplivala na njihovo zdravje: Terenske študije in raziskave izklasičnega obdobja raziskovanja prehrane (npr. v 20. in 30. letih minulega stoletja)
  • Zgodovina prehranskih piramid: Sodobni miti in nauki, ki jih neustrezno prenašamo iz generacije v generacijo
  • Zmote o žitih, maščobah in sladkorju: Vzroki za debelost, diabetes in degenerativne bolezni sodobne družbe in zakaj imajo že majhni otroci težave s povišanim holesterolom
  • »Sveta« hrana starih ljudstev in hrana za razvoj: Kako hraniti otroke v sodobni družbi, da bodo dobro razviti, zdravi in imunsko močni

*Del tega predavanja (brez razprave) so posnele organizatorke, Skupina mamic Domačice, 28. februarja 2014, v Ljubljani. Ogledate si ga lahko tukaj. http://socialna-akademija.si/naj-se-cedita-med-in-mleko/

Otrok odklanja »zdravo hrano«: Kako doseči preobrat

Vsebina:

  • Kako se izgrajujejo prehranske preference: antropološka razlaga vzrokov med vplivi genov in okolja v različnih starostnih obdobjih otroškega razvoja
  • Kaj je neofobija: Zakaj otroci ne marajo zelenjave in ali bi jo morali jesti?
  • Otrok bi jedel le bel kruh, testenine in sladko: So spremembe sploh še mogoče?
  • Spreminjanje okusov: Kaj lahko storimo starši, kakšno hrano naj ponujamo in kako, da bo otrokov apetit ponovno začel sprejemati naravno neprocesiranohrano
  • Presnovni mehanizmi: Od kod imajo že petletni (četudi vitki) otroci težave s povišanim holesterolom?

Hrana za zdravje in razvoj (in kako jo pripraviti)

Vsebina:

  • Zakaj so maščobe enako pomembne kot voda in zakaj so hrana za možgane?
  • So žita res ključna človekova hrana in ali jih sploh znamo pravilno pripraviti?
  • Kako s hrano preprečimo deformacije kosti in zobovja?
  • Zakaj otroci in nekateri odrasli odklanjajo določeno hrano, npr. sadje in zelenjavo?
  • Kako sladkor prizadene imunski sistem in katera hrana vodi v degeneracijo telesa?
  • Zakaj je kravje mleko iz zdravega živila postalo alergen številka ena?
  • Kakoso prepovedali med v prehrani dojenčkov in ga omejujejo odraslim?

Najpogostejše napake v sodobnem prehranjevanju

Vsebina:

  • Je holesterol nevaren? Je maslo nevarno?
  • Holesterol in sonce – dvojno prekletstvo in skrivnosti vitamina D
  • Rakotvorno meso in stari eksperimenti o vplivu mesa na zdravje
  • Žita – dvorezen meč: gradniki civilizacij na račun zdravja posameznika
  • Napake pri pripravi žit
  • Napake pri uporabi sladkorjev
  • Zgodovina odsluženih prehranskih piramid: Katera je bila prava?

Varovalna in varna prehrana – kaj je to?

Vsebina:

  • Nevidna podhranjenost v razviti družbi izobilja
  • Kulturni prenos prehranskih znanj: Danes »varna« hrana ni enako kot nekoč
  • Je nemastna hrana varovalna?O holesterolu, omega 3 maščobah ipd.
  • Je bakterijsko bogata hrane potencialno nevarna?
  • Surova hrana: Nas kuhanje, pasterizacija in sterilizacija varujejo ali ogrožajo?
  • Dileme o varnosti surovega mleka in surovih jajc
  • Strahovi glede varnosti uživanja medu

Predavateljica:

Mag. Mojca Vozel, svetovalka za dojenje in prehrano otrok, doktorska študentka in raziskovalka multikulturnih vzorcev prehranjevanja in zdravja (O meni).

Ciljna skupina:

Manjše ali večje skupine staršev, vzgojitelji(ce), pedagogi(nje) in drugi, strokovnjaki, povezani s spodbujanjem zdravja in prehrane otrok, ter mladostniki in odrasli, ki si želijo spremeniti svoje prehranske navade in poznati temeljne vzroke ter povezave med svojo prehrano in zdravjem. Vsebina se lahko natančneje prilagodi ciljni skupini.

Trajanje:

Po dogovoru, praviloma od 45 do 90 minut oz. 2 uri skupaj z vprašanji in razpravo.

Cena:

Po dogovoru (glede na namen, zahtevnost občinstva in število sodelujočih).

Kontakt:

Za dogovor glede predavanja pišite na e-poštni naslov : info@medinmleko.si

Za vsa druga vprašanja in posvetovanja prek tega e-naslova je treba uporabiti obrazec in navodila na strani Svetovanje.

Vtisi udeležencev

Današnje predavanje me je bolj kot kdaj koli do zdaj izzvalo, da sem se vprašala, kaj sploh jem in kaj to pomeni za moje telo, posledično pa tudi za moje počutje. Z jasnim in živim nagovorom je Mojca Vozel pokazala, da se pogumno in občutljivo iskanje prehranskih navad obrestuje, tudi če nas rešitve privedejo do praks, ki jim industrijsko oblikovana družba in medicina ne podpirata. Presenečena sem, da zdrava prehrana ni nujno tudi draga prehrana. Predavateljica je lepo opredelila hrano, ki se jo je bolje izogibati, v izziv pa mi bo osebno raziskovanje. Hvala za zanimivo predstavitev in neutrudno razpoložljivost za vprašanja publike.
Jana

Nagovorilo me je sporočilo, da se sodobna znanost oz. stroka nista veliko naučila iz izkušenj naših prednikov. Predavateljica največje zmote današnjega prehranjevanja lepo ilustrira s primeri: da kožni rak ni kar posledica sonca, temveč kroničnega pomanjkanja zdrave podkožne maščobe; da pri mleku problem številka ena ni homogenizacija, temveč pasterizacija; da so žita kralj in poguba in da so v njih sporni inhibitorji, ne le gluten; da ob prehrani izključno z mesom skorbut ni nujna posledica (kar že desetletja učijo v osnovnih šolah) … Koristni se mi zdijo nasveti, da se ključni vitamini (A, D, E, K) nahajajo v zdravih maščobah in da so vsa industrijsko predelana segrevana olja škodljiva, saj ostanejo še dolga leta prilepljena na žile. Domov sem prišla navdušena in pripovedovala o vsem možu. Najbolj me je navdušila drža Mojce Vozel, ker ničesar ni predstavila kot absolutno resnico, njena pozicija, da vsak poišče svojo, pa je spodbudna in opogumljajoča, da se človek poda na tako pot. Upam, da jo bom še imela možnost poslušati.
Lucija

Nagovorilo me je predvsem to, kako smo si ljudje različni in kako se to odraža prek hrane … morda tudi nasprotno, kako smo si različni prav zaradi hrane. Nekomu ustreza eno, drugemu drugo. Nagovorila me je tudi študija, v kateri so otrokom, starim od šest do enajst mesecev ponujali različna živila, ki so jih nato izbirali sami, in kako človek včasih nagonsko ve, kaj potrebuje. Bilo je super.
Jerca

Najbolj zanimiva je bila zame informacija o pomembnosti surovih maščob, še posebej živalskih, kjer dobimo vitamine A, D, E in K, za zobovje in možgane ter splošno zdravje otrok in odraslih. Maščobe so splošni problem tudi med presnojedci, kjer je trenutno popularna teorija 811, ki nikakor ne temelji na maščobah, niti surovih rastlinskih ne.
Monika

Menim, da tako predavanje potrebuje vsaka mama oziroma vsakdo, ki je odgovoren za prehrano v družini.
Mojca