Prihodnja predavanja – vabljeni!

HRANA ZA ZDRAVJE IN RAZVOJ IN KAKO JO PRIPRAVITI ZA VSO DRUŽINO

Krško,  7. december 2017 ob 18.00

Javno predavanje v organizaciji Ljudske univerze Krško

Dosedanja predavanjapredavanje

Nekatere reference: Vrtec Montessori Maribor; Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje; Podporna skupina Domačice, Ljubljana Ježica; Prehransi večeri v Šubičevi hiši, Poljane nad Škofjo Loko; Klub Orfej, Sinja Gorica; Društvo za trajnostni razvoj Kostanjevica na Krki; Vrtec Trbovlje; Dom Sv. Jožef Celje; Osnovna šola Trbovlje, Festival družin Otočec; Vrtec Idrija; Klub študentov Občine Trebnje; Vrtec Montessori Ljubljana; Grad Polzela, Ciklus Odstiranja znanj prednikov

Predavateljica

Mag. Mojca Vozel, svetovalka za dojenje in prehrano otrok, raziskovalka multikulturnih vzorcev prehranjevanja in zdravja, doktorska študentka na področju antropologije (O meni).

TEME PREDAVANJ

Prehrana v ped-industrijskih družbah in potrošniškem kapitalizmu

  • Kaj so jedle pred-industrijske kulture in kako je hrana vplivala na njihovo zdravje: terenske raziskave klasičnega obdobja raziskovanja prehrane
  • Sprehod prek prehranskih piramid in smernic: sodobni miti, ki jih prenašamo iz generacije v generacijo
  • Zmote o žitih, maščobah, sladkorju: Vzroki za debelost, diabetes in degenerativne bolezni
  • »Sveta« hrana starih ljudstev: Kako hraniti otroke, da bodo dobro razviti, zdravi in imunsko močni

*Del predavanja (brez razprave) v organizaciji Skupine Domačice, 28. februarja 2014 v Ljubljani, si lahko ogledate tukaj. http://socialna-akademija.si/naj-se-cedita-med-in-mleko/

Najpogostejše napake sodobnega prehranjevanja

  • Je holesterol nevaren? Je maslo nevarno?
  • Holesterol in sonce – dvojno prekletstvo in skrivnosti vitamina D
  • Rakotvorno meso in stari prehranski eksperimenti o vplivu mesa na zdravje
  • Žita – dvorezen meč: kako so gradila civilizacije in kaj prinašajo zdravju posameznika
  • Napake pri pripravi žit
  • Napake pri uporabi sladkorjev
  • Zgodovina prehranskih piramid: Katera je prava? Zakaj se smernice nenehno spreminjajo?

Kaj je varna in varovalna prehrana

  • Od kod nevidna podhranjenost v družbi izobilja
  • Kulturni prenos znanj: Današnja »varna« hrana ni enaka kot nekoč
  • Je nemastna hrana varovalna hrana? O holesterolu, omega 3 maščobah, mesu …
  • Je bakterijsko bogata hrane potencialno nevarna?
  • Surova hrana: Nas kuhanje, pasterizacija in sterilizacija varujejo ali ogrožajo?
  • Dileme o varnosti surovega mleka in surovih jajc
  • Strahovi glede varnosti uživanja medu

Spoznajmo maščobe, holesterol in sodobne bolezni

  • Status maščob v preteklih prehranskih sistemih in danes
  • Je nemastna hrana varovalna hrana? O holesterolu, omega 3 maščobah, mesu in mleku
  • Je maslo nevarna hrana? Ali kokosovo olje maši žile?
  • Protivnetne maščobe, jetra in imunski sistem
  • Kako razumemo “zdrave” in “nezdrave” maščobe in zakaj prihaja do velikih razhajanj mnenj?
  • Stališča nutricionistike, medicine in antropologije – kje so skupni imenovalci in temeljna spoznanja

Mleko med kulturo, prehrano in zdravjem

  • Kako so se na območju Slovenije razvili trije tipi prehranskih kultur
  • Kdaj je hrana vir bolezni, kdaj bolezni preprečuje in podpira zdravljenje
  • Kako pasterizacija in sterilizacija vplivata na učinke mleka v prehrani ljudi
  • Kaj je fermentacija in kaj gnije: izmenjava stališč o nevarnost bakterij v surovi hrani živalskega izvora
  • Ljudstva, ki so nekoč živela od mleka, in njihove prehranske bolezni
  • Mleko in holsterol
  • Vzroki za alergije in neprenašanje mleka po dobi dojenja
  • Preseganje ideoloških stališč za in proti mleku

Hrana za razvoj, zdravje in odpornost otrok

  • Ob kateri hrani se otroci dobro razvijajo in so krepkejši?
  • Katera hrana povzroča vnetja in katera dviga odpornost?
  • Zakaj sta meso in mleko v naši družbi kontroverzni živili?
  • Od kod alergije na mleko pri mnogih sodobnih otrocih?
  • Zakaj otroci odklanjajo določeno hrano in kaj storiti?

Hrana za zdravje in razvoj (in kako jo pripraviti za družino)

  • Zakaj so maščobe enako pomembne kot voda in zakaj so hrana za možgane?
  • So žita ključna človekova hrana in ali jih sploh znamo pravilno pripraviti?
  • Kako s hrano preprečujemo deformacije kosti in zob?
  • Zakaj otroci in nekateri odrasli odklanjajo določeno hrano, npr. sadje in zelenjavo?
  • Kako sladkor prizadene imunski sistem in katera hrana preprečuje vnetne procese?
  • Zakaj je kravje mleko iz nekoč zdravega živila postalo alergen številka ena?
  • Kako so prepovedali med v prehrani dojenčkov in zakaj ga omejujejo otrokom in odraslim?

 Otrok odklanja »zdravo hrano«: Kako doseči preobrat

  • Kako se izgrajujejo prehranske preference pri otroku: antropološka razlaga o vplivu genov in okolja v različnih starostnih obdobjih
  • Zakaj otroci ne marajo zelenjave in ali bi jo morali jesti?
  • Otrok bi jedel le bel kruh, testenine in sladko: So spremembe sploh mogoče?
  • Spreminjanje okusov: Kaj lahko storimo starši, kakšno hrano naj ponujamo in kako, da bo otrok ponovno začel sprejemati naravno hrano
  • Presnovni mehanizmi: Zakaj imajo že petletni (četudi vitki) otroci težave s povišanim holesterolom?

Prehrana malčkov

  • Kako se pri otroku razvijejo prehranske preference?
  • Ali lahko otrok sam uravnava lasten apetiti oz. kako izbira hrano, ki mu je všeč?
  • Prehranske smernice, spreminjanje smernic in druge dileme v zvezi z njimi
  • Primernost maščob, mleka, mesa v prehrani malčkov
  • Vloga staršev in do katere meje naj starši vztrajamo glede uživanja sadja in zelenjave
  • Imunski sistem v povezavi s prehrano

Gluten v prehrani dojenčkov in malčkov

  • Kaj je gluten, zakaj za glutenska žita veljajo posebna pravila pri uvajanju goste hrane?
  • Nenehno spreminjanje smernic: Kako so raziskovali in spreminjali priporočila? Kako vedeti, kaj velja?
  • Od kod toliko otrok s poškodbami črevesja, občutljivostjo na gluten, celiakijo?
  • Sanacija črevesja: Ali lahko kaj storimo na ravni prehrane?
  • Družinska prehrana in preventivno delovanje

Komu so predavanja namenjena:

Skupine staršev, vzgojitelji(ce), pedagogi(nje) in drugi strokovnjaki, povezani s spodbujanjem zdravja prek prehrane, podjetja, društva, lokalne in športne organizacije, odrasli in mladostniki, ki si želijo spremeniti prehranske navade in poznati temeljne vzroke ter povezave med prehrano in zdravjem. Vsebina se lahko prilagodi ciljni skupini.

Trajanje:

Po dogovoru, praviloma 2 uri z vprašanji in razpravo.

Kontakt:

Za dogovor glede teme in cene pišite na e-poštni naslov : info@medinmleko.si

 


 

Vtisi udeležencev

Današnje predavanje me je bolj kot kdaj koli do zdaj izzvalo, da sem se vprašala, kaj sploh jem in kaj to pomeni za moje telo, posledično pa tudi za moje počutje. Z jasnim in živim nagovorom je Mojca Vozel pokazala, da se pogumno in občutljivo iskanje prehranskih navad obrestuje, tudi če nas rešitve privedejo do praks, ki jim industrijsko oblikovana družba in medicina ne podpirata. Presenečena sem, da zdrava prehrana ni nujno tudi draga prehrana. Predavateljica je lepo opredelila hrano, ki se jo je bolje izogibati, v izziv pa mi bo osebno raziskovanje. Hvala za zanimivo predstavitev in neutrudno razpoložljivost za vprašanja publike.
Jana

Nagovorilo me je sporočilo, da se sodobna znanost oz. stroka nista veliko naučili iz izkušenj naših prednikov. Predavateljica največje zmote današnjega prehranjevanja lepo ilustrira s primeri: da kožni rak ni kar posledica sonca, temveč kroničnega pomanjkanja zdrave podkožne maščobe; da pri mleku problem številka ena ni homogenizacija, temveč pasterizacija; da so žita kralj in poguba in da so v njih sporni zaviralci, torej ne gre za gluten; da ob prehrani izključno z mesom skorbut ni nujna posledica (kar že desetletja učijo v osnovnih šolah) … Koristni se mi zdijo nasveti, da se ključni vitamini nahajajo v določenih maščobah in da so industrijska olja škodljiva, saj ostanejo še dolga leta prilepljena na žile. Domov sem prišla navdušena in pripovedovala o vsem možu. Najbolj me je navdušila drža Mojce Vozel, ker ničesar ni predstavila kot absolutno resnico, njena pozicija, da vsak poišče svojo, pa je spodbudna in opogumljajoča, da se človek poda na tako pot. Upam, da jo bom še imela možnost poslušati.
Lucija

Nagovorilo me je predvsem to, kako smo si ljudje različni in kako se to odraža prek hrane … morda tudi nasprotno, kako smo si različni prav zaradi hrane. Nekomu ustreza eno, drugemu drugo. Nagovorila me je tudi študija, v kateri so otrokom, starim od šest do enajst mesecev ponujali različna živila, ki so jih nato izbirali sami, in kako človek včasih nagonsko ve, kaj potrebuje. Bilo je super!
Jerca

Najbolj zanimiva je bila zame informacija o pomembnosti surovih maščob, kjer dobimo vitamine za zobovje in možgane ter splošno zdravje otrok in odraslih. Maščobe so splošni problem tudi med presnojedci, kjer je trenutno popularna teorija 811, ki nikakor ne temelji na maščobah, niti surovih rastlinskih ne.
Monika

Menim, da tako predavanje potrebuje vsakdo, ki je odgovoren za prehrano v družini.
Mojca